Skip to main content

Word Verpleegkundige

Main navigation

Graduaat (HBO5)

De opleiding op graduaatsniveau (HBO5) wordt volgens het modulaire systeem georganiseerd en levert bij afstuderen een graduaatsdiploma van verpleegkundige op.

De opleiding wordt aangeboden via verschillende opleidingstrajecten/leerwegen:

  • Dagonderwijs

Het dagonderwijs is voorbehouden voor diegenen die voltijds naar school willen. Deze opleiding wisselt lesweken af met stageweken en duurt zes semesters (onderverdeeld in vijf modules), wat normaal overeenkomt met drie jaar.

  • Werken en studeren

Sommige secundaire scholen laten toe de opleiding over verschillende jaren te spreiden. Ideaal als je wil blijven werken tijdens de opleiding.

Let wel: voltijds studeren en voltijds werken is bijzonder zwaar. Bespreek dit met de hogeschool.

  • Verkorte trajecten op basis van EVK

Tijdens deze procedure wordt nagegaan of je al in het bezit bent van Eerder verworven kwalificaties (EVK). Deze kunnen jouw opleiding namelijk inkorten (bekijk het vrijstellingenbeleid).

  • Zorgportaal

In het zorgportaal lopen de eerste twee modules over anderhalf jaar (drie semesters) i.p.v. over één jaar (twee semesters). De lessen worden aangevuld met extra ondersteunende lessen (bv. taal of leren leren).

  • De centrale examencommissie

Het diploma graduaatsverpleegkundige (HBO5) behalen via de centrale examencommissie is niet langer mogelijk.

 

!! Na het behalen van een graduaatsdiploma verpleegkunde (HBO5) kan je via een verkorte opleiding van 2,5 jaar een bachelordiploma verpleegkunde behalen. Via EVK word je namelijk voor 90 studiepunten vrijgesteld. Neem contact op met een school voor verpleegkunde voor meer informatie.

!! Niet alle scholen bieden alle opleidingstrajecten aan en de benaming verschilt van school tot school. Neem contact op met een school voor verpleegkunde voor meer informatie.

!! Na het succesvol doorlopen van de eerste twee modules verwerf je het attest van zorgkundige.