Skip to main content

Word Verpleegkundige

Main navigation

HBO5

De opleiding op HBO5-niveau wordt volgens het modulaire systeem georganiseerd en levert bij afstuderen een graduaatsdiploma van verpleegkundige op.

  • Dagonderwijs

Het dagonderwijs is voorbehouden voor diegenen die voltijds naar school willen. Deze opleiding wisselt lesweken af met stageweken en duurt zes semesters (onderverdeeld in vijf modules), wat normaal overeenkomt met drie jaar.

  • Trajecten op maat

1. Werken en studeren

Sommige secundaire scholen laten toe de opleiding over verschillende jaren te spreiden. Ideaal als je wil blijven werken tijdens de opleiding.

2. Verkorte trajecten op basis van EVC-EVK

Tijdens deze procedure wordt nagegaan of je al in het bezit bent van Eerder verworven competenties (EVC) of Eerder verworven kwalificaties (EVK). Deze kunnen jouw opleiding namelijk inkorten (bekijk het vrijstellingenbeleid).

Na het behalen van een HBO5-diploma verpleegkunde, kan je via een verkorte opleiding van 2,5 jaar een bachelordiploma verpleegkunde behalen. Via EVK word je namelijk voor 90 studiepunten vrijgesteld.

Neem contact op met een school voor verpleegkunde voor meer informatie.

3. De ‘anders georganiseerde opleiding' (AGO)

AGO is gelijkaardig aan het dagonderwijs, met dat verschil dat de lessen en stages gelijktijdig lopen. Elke week is er zowel les als stage, welke worden georganiseerd in samenspraak met de studenten.

Opmerking: niet alle scholen bieden AGO aan en de benaming verschilt van school tot school (informeer je bij scholen in jouw buurt).

4. De centrale examencommissie

Het diploma HBO5 verpleegkunde behalen via de centrale examencommissie is niet langer mogelijk.